Dodatków do kawy jest bardzo dużo. Potrafią mocno zmienić jej smak, nadać wyraz oryginalności, wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe. Wanilia to obok kardamonu i cynamonu najczęściej dodawana przyprawa do kawy. Ale właściwie skąd ta wanilia się wzięła? I w jaki sposób dodawać ją do kawy?
Na początek trochę botaniki.
Wanilia kocha ciepło i dlatego rośnie głównie na obszarach tropikalnych, głównie na półkuli południowej (Ameryka Południowa i Środkowa, Afryka, Azja Południowa). Wanilia to roślina pnąca z rodziny storczykowatych. Swoje wijące się pędy opiera na mocnych drzewach. Ma średniej wielkości gładkie liście i żółto-białe kwiaty. A owoce to właśnie laski wanilii, które nadają potrawom i napojom niepowtarzalny smak.
Laski, czyli owoce
To, co kupujemy w sklepach i dodajemy do potraw to właśnie owoce. Aby uzyskać smak, który znamy i lubimy, owoce wanilii po zerwaniu poddawane są procesowi fermentacji oraz suszenia. Podczas tych zabiegów zmieniają kolor na ciemny brąz i stają się małe. Ciekawe jest to, że obecnie większą część kwiatów na plantacjach zapytają ludzie, którzy pędzlują kwiaty specjalną substancją. Po co to substancja? Do zwiększenia plonów. A co z owadami? Owoce zapytają pszczoły, ale tylko jednego określonego gatunku. A sami wiecie jak teraz jest z pszczołami. Mówiąc kolokwialnie – niewesoło. A do tego uprawy wanilii rozsiano w różnych regionach świata, gdzie pszczół z gatunku zapylającego wanilię nie ma.
Co wiemy o wanilii?
Wanilia pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i była znana głównie wśród tamtejszych Indian, między innymi Azteków. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI i tak stała się przyprawą znaną w naszej kuchni. Aztekowie używali ją do przyprawiania czekolady. Obecnie wanilię najczęściej stosuje się w postaci cukru waniliowego, aromatu oraz proszku, lub w syropach – taką najczęściej używamy do kawy.
W medycynie ludowej stosuje się wanilię przeciwgorączkowo, a w specjalnie przygotowanej nalewce wanilia wykazuje właściwości wzmacniające mięsień sercowy.
Wanilia i kawa
Kawa z wanilią może być pyszna. Na początek można spróbować z wybranym syropem waniliowym. Ale, aby naprawdę delektować się kawą z wanilią najlepiej przyrządzić aromatyczny waniliowy syrop samemu. W tym celu laskę wanilii należy rozciąć wzdłuż i nożykiem wyskrobać aromatyczne nasionka. Do rondelka dodać troszeczkę wody, cukru i nasionek wanilii, następnie wszytko pogotować, aby powstał syrop, który potem dodajemy do kawy.
Spróbujcie sami z naszą Arabiką!