Cynamon, kardamon, imbir, goździki, anyż, wanilia…wzbogacają swoimi aromatami nasze potrawy i napoje. Przyprawy kryją w sobie nie tylko oszałamiające zapachy, czy substancje prozdrowotne, ale również świat przygód i historii. Wyobraźmy sobie jaką drogę musiały przebyć z Indii czy Bliskiego Wschodu w XIII wieku. Przyprawy nieodzownie związane są z historią karawan, żaglowców, niebezpieczeństw, piratów, przygód i wielkich fortun.
A my dziś ze spokojem pijemy kawę z kardamonem, czy cynamonem, nawet nie zdając sobie sprawy, skąd ten niepowtarzalny aromat pochodzi. Poznajmy jedną z najdroższych przypraw, kardamon.
Kardamon to roślina, która pochodzi z Wybrzeża Malabarskiego, rośnie również w Kambodży i na Cejlonie. Kardamon jest wieloletni i ma zgrubiałe kłącza. Dojrzały przypomina bambus i może wyrosnąć nawet do 4 metrów. Kardamon lubi tropiki, cień lasów i wilgotną ziemię. Kwitnie na początku roku, a pod koniec zbiera się zielone jeszcze owoce, ponieważ wtedy ich aromat jest najsilniejszy. Są to małe strączki, torebki pełne nasion, zbiór odbywa się ręcznie i suszy na słońcu. Można kupić trzy rodzaje strączków zielone, białe i brązowe.
Zielone mają najsilniejszy zapach, brązowe mają najsłabszy aromat, białe plasują się po środku.
Ale wróćmy do kawy i kardamonu.
Kawa z kardamonem jest bardzo popularna w krajach arabskich. Co prawda sposób jej parzenia, a co za tym idzie smak, trochę się różnią od tej, którą spożywamy w Europie, ale jej aromat potrafi przyprawić o zawrót głowy. Parzenie kawy w krajach arabskich to rytuał, który wymaga odpowiednich naczyń. Między innymi charakterystycznego małego tygielka, do którego wlewamy zimną wodę, dodajemy świeżo mieloną kawę, pół łyżeczki mielonego kardamonu. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, aż fusy opadną na dno. Kawę podaje się w małych filiżankach.
Jak smakuje kawa z kardamonem?
Pysznie. Kardamon nadaje jej subtelny, ciepły aromat z oryginalnym kamforowo-cytrynowym posmakiem.
Na początek kawowej przygody z kardamonem, można do filiżanki zaparzonej kawy dorzucić kilka ziarenek kardamonu i poczekać, aż kawa powoli zacznie przyjmować jego aromat. Innym sposobem może być zmieszanie zmielonej kawy ze zmielonym kardamonem i parzenie jej tak, jak lubimy.
Smacznego!